суббота, 5 декабря 2015 г.

Цікаві факти про Південну Америку

7 клас, готуючись до уроку географії  пропоную переглянути цікаві факти про Південну Америку і скласти кросворд (кращі роботи будуть розміщені в блозі).
Південна Америка — це великий континент, який розташований в Західних і Південних півкулях Землі, а невелика його частина знаходиться в Північному. Тихий та Атлантичний океани омивають його береги. Історія, культура і навіть цивілізація розвивалися тут по-своєму. Тому я пропоную  вашій увазі найбільш захоплюючі, неймовірні та цікаві факти про Південну Америку.
1. Частину території Південної Америки відкрив іспанський мореплавець Колумб. Про наявність великого материка він дізнався першим. Теорія Христофора Колумба про те, що вода стає більш прісною тільки в тому випадку, якщо річка впадає в море, знайшла підтвердження в 1492 році.

2. Найбільша країна Південної Америки — Бразилія. Вона славиться пишними карнавалами та виступами різних шкіл самбо.
3. Найбільша річка в світі протікає по цьому континенту. Амазонка має понад півтисячі приток.
4. Анхель — так називається найвищий водоспад у світі. Він знаходиться в південноамериканській країні Венесуела. Висота водоспаду складає більше 1000 метрів. Знаходиться це диво природи у важкодоступних місцях, тому не кожному може пощастити його побачити.
5. Сама високогірна столиця на Землі розташована в Болівії. Місто Ла-Пас знаходиться на висоті 3-4 кілометрів!
6. Мачу-Пікчу — це саме високогірне місто давнини. Воно було побудовано індіанськими племенами в Андах, Перу. У наш час Мачу-Пікчу — одна з найбільш вражаючих визначних пам’яток в усьому світі.
7. Цікаві факти про Південну Америку розкривають секрет довголіття жителів її прибережних країн. Як стверджують учені, вживання в їжу свіжих морепродуктів і унікальні природні умови материка сприяють розвитку розумового потенціалу та зміцненню здоров’я людей.
8. Чи знали ви, що південноамериканська країна Венесуела була названа на честь європейського міста Венеція? Флорентійський мандрівник Амеріго Веспуччі, вивчивши принцип побудови Венесуели (систему каналів, будинки на палях, на воді), виявив схожість з Венецією. Звідси і пішла назва цілої країни в Південній Америці.
9. Біля берегів цього континенту знаходиться відомий морякам всього світу природний маяк Іцалко (або Исалько). Насправді, це вулкан, висотою близько 2 кілометрів. Кожні 8 хвилин тут виливається магма і піднімається 300-метровий стовп диму. Надійність такого маяка перевірена безперервною 200-літньою роботою вулкана.
10. У північній частині держави Чилі розташована унікальна пустеля Атамака. Цікава вона тим, що протягом 400 років тут не було зовсім ніяких опадів. З цієї причини вологість повітря в самій сухій планеті Земної кулі становить 0%, а тутешні гори, не дивлячись на значну висоту 7 кілометрів, не мають льодовикових шапок. Уявіть собі здивування місцевих жителів, коли в 2010 році природа обдарувала мляві землі пустелі кучугурами снігу в травні.
11. У високогір’ї Перу і Болівії досі проживають племена корінних індіанців.
12. Південна Америка — місце проживання найбільших у світі жуків (жуки-дроворуби), найбільш отруйних жаб, найменших мавп (ігрунки), найбільших метеликів (метелик -агріппіна), найнебезпечніших риб (піраньї).
13. Колумбійська річка Каньо-Крісталес вважається однією з найкрасивіших і незвичайних у всьому світі. Унікальність їй додає велику кількість різнокольорових водоростей. Немов червоні, жовті й зелені нитки, вони наповнюють водойму дивовижними відтінками.
14. У південноамериканській країні Парагвай досі проходять (і дозволені) дуелі.
15. Літні панамки були придумані в Еквадорі, а не в Панамі, як логічно можна подумати.

Джерело: http://cikavo.net/cikavi-fakti-pro-pivdennu-ameriku/

Комментариев нет:

Отправить комментарий