вторник, 15 марта 2016 г.

Скільки штатів у США?

Сполучені Штати Америки (США) — це країна, яка утворилася в 1776 році з 13 британських колоній, які оголосили про свою незалежність. Ці колонії утворили 13 штатів всередині однієї нової держави. І саме стільки червоно-білих горизонтальних смуг зображено зараз на американському прапорі, що  символізує первинний склад країни. Також на американському прапорі зображено білі зірки на синьому тлі. Кількість цих зірок дорівнює кількості штатів, які зараз входять до складу держави.
Починаючи з 1776 року і аж до 1959 року, до США приєднувалися все нові й нові штати, які розширювали територію цієї країни і збільшували чисельність населення. Таким чином, відповідаючи на запитання, скільки штатів в США, ми назвемо цифру 50. Процес формування країни на даному етапі її розвитку завершив штат Гаваї, який був приєднаний останнім, і сталося це пам’ятна подія 21 серпня 1959.



Кожен зі штатів є рівноправним суб’єктом федерації, який має свою конституцію, а також законодавчу, судову і виконавчу влади. Але, також необхідно мати на увазі, що крім п’ятдесяти штатів, до складу держави входить столичний федеральний округ Колумбія, що не належить жодному з штатів, і є окремою адміністративною одиницею. Хоча, багато хто помилково вважають, що це п’ятьдесят перших штат. Це неправильно! Штатів в США рівно 50. Також США належать території, які не є штатами, але входять до складу держави. Це — острови Бейкер, Джарвіс, Навасса, Острів Гауленд, Віргінські острови, Маріанські острови,  острова Мідуей, а також Східне Самоа, Гуам, Пуерто-Ріко, атол Джонстон, атол Пальміра, риф Кінгмен і атол Уейк. Тепер ви знаєте, скільки штатів входить в США.


Болтимор  Названо на честь  лорда Балтимора, якому англійський король Карл і подарував значну територію, на якій у 1682 році було засноване місто.  
Вашингтон.  Названо на честь Дж. Вашингтона, керівника  визвольної війни та першого президента США.
Детройт – англійська вимова французького  детруа – «протока». Місто засноване в 1683 році як форт біля протоки, що з’єднує озера Гурон і Ері.
Новий Орлеан – названо французькими поселенцями з Орлеану.
НЬЮ – Йорк . Англійською – «новий Йорк». Заснований на початку ХVІІ століття і називався Новий Амстердам. Наприкінці  ХVІІ століття  його захопили англійці та назвали на честь герцога Йорка.
Сьєрра – Невада . З іспанської перекладається  як «снігові гори».
Чікаго.  Мовою індіанців «смердючий». Так називалася болотиста місцевість із затхлою водою в нижній течії. Згодом назва перейшла до поселення.
Айдахо. Існує кілька пояснень: у перекладі з індіанського – «пожирач лосів» або «коштовний камінь гір» (за золото та срібло в горах), а також назва квітки з родини жовтневих.
Айова.  Назва походить від річки Айова – притока Міссісіпі, дана сусідніми племенами, з індіанського  означає «сонні», тобто «ліниві».
Алабама.  Має кілька пояснень: індіанської – «пробитися крізь чащу», могло стосуватися племені, яке розчистило територію для землеробства, та «ми залишаємося тут».
Арізона. Назва походить від індіанського арі – «малий», «невеликий», та зон – «джерело» «вода»;  «країна з невеликим джерелом», «маловодна  країна».
Віргінія . Латиною - «діва».  Названа  так у 1584 році англійською королевою Єлизаветою.   
Вермонт . З французької – «зелена гора». Французькі поселенці так  називали місцевість за лісисту вершину.
Вісконсін. У перекладі з різних індіанських мов звучить як «травяниста рівнина», «тисячотрава».
Гаваї – мовою місцевих жителів – «місце богів».
Дакота (Північна та Південна). Мовою індіанського племені омаха дакота означає «союзники»; за іншою версією – «справжні люди».  Визначення Південна т Північна стосується географічного положення та з'явилася з моменту їх розділу в 1889 році.
Джорджія. Назву  дали за ім'я англійського короля Георгія ІІ, коли тут існувала англійська колонія.
Іллінойс. Назву дано за назвою індіанського племені ілліні, що означає «справжні, прекрасні люди».
Індіана. У перекладі означає «країна індіанців».
Кароліна: Північна та Південна. В 1560 році французький підприємець Жан Рибо організував на цій території поселення французьких гугенотів і назва місцевість на честь Карла ІХ. Поділені на Південну та Північну в 1665 році.
Кентуккі. Назва за однойменною річкою від індіанського кан -тук – кес. З різних індіанських мов перекладається як «темна від крові земля», «земля зелених очеретів», «країна озер», «широкий степ, рівнина».
Коннектікут. З алконської мови – «долина річки». За назвою річки почали називати і територію, яка згодом набувала статусу  штату.
Луїзіана. У ХVІІ столітті велика територія , що належала Франції, була названа  на честь короля Людовіка  ХІV.
Массачусетс. Названий за індіанським племенем, назва якого в перекладі означає «житель великих пагорбів».
Міннесота. Індіанською  - «небесно-блакитна вода».На території штату розташований витік річки Міссісіпі, вода якої тут чиста й має блакитний відтінок.
Монтана. З латини – «гориста». Спочатку таку назву мало селище золотошукачів, а з 1889 року і штат.
Мен. Назва виникла від імені капітана Мена.
Меріленд. У 1632 році на цій території існувала англійська колонія, названа за ім'ям англійської королеви Марії – Генрієтти.  – «земля  Марії».
Небраска. Індіанською – «рівний», «рівнинна країна».
Невада. Іспанською  - «країна, занесена снігом». Морози у штаті досягають – 20 С, випадає сніг.
Нью – Гемпшир.  Назву території було дано в 1622 році колоністами з Англії, за  назвою графства в Англії з додаванням слова – «новий».
Нью – Джерсі. Територія названа  ХVІІ ст.. за назвою  острова Джерсі в Ла- Манші, оскільки один із перших колоністів  і губернаторів   Беклі , був родом із цього острова.
Нью – Мехіко. «Нова Мексика» - 1912 рік штат у США на території , що раніше була відібрана у Мексики.
Огайо. Штат одержав назву від однойменної  річки. Огайо – від індійського – «гарна річка», названа так за мальовничі береги.
Оклахома.  Індіанське окла – «народ», хома – «червоний», тобто люди з червоним кольором шкіри.
Орегон. Назва яка виникла  в результаті помилки французького гравера, який помилково написав назву річки Вісконсін  як Уарікон –сінт» і переніс закінчення так склалося враження про річку Уарікон, яка тече на захід.  Незабаром слово Уарікон – Орегон перетворилося на назву території.
Пенсільванія. Оселилися колоністи з Німеччини. Територію викупив  Вільям Пенн у 1681 році.  Територія почалася називатися за прізвищем власника; з латини – «лісова» .
Рол – Айленд. Названий за невеликим островом, одним з перших пунктів європейської колонізації в Північній Америці. Голландські  колоністи називали його Род – «рудий»., «червонуватий» за відтінком грунту; англійці додали ісланд -  «острів».
Теннессі. Названий за лівою притокою Огайо. З індіанських мов кілька тлумачень: найменування одного з племен, що означає «криві вуха», загальна назва – «річка».
Техас. Індіанською техіа – «добрий товариш», так буцімто індіанці відповіли на запитання, якого вони племені.
Філадельфія . Від грецького – «той, що любить братів».
Юта. Назву дано за найменуванням індіанського племені юта, що проживало тут. Початкове значення назви – «високі», або «ті, що живуть вище.
Джерело: http://mandrivnikl.blogspot.com/

Комментариев нет:

Отправить комментарий