вторник, 22 марта 2016 г.

22 березня - День Балтійського моря

День Балтійського моря світова громадськість відзначає 22 березня. Рішення про це було прийнято учасниками Гельсінкської Конвенції в 1986 році.
Сьогодні основна проблема Балтійського моря екологія. Після Другої світової війни тут відбувалося поховання бомб і хімічної зброї. На дні кладовище кораблів з небезпечними вантажами. Крім того, при настільки обмеженому водообміні зі Світовим океаном море забруднюється промисловими стічними водами прибережних держав. У 1974 р. балтійські країни підписали Конвенцію про збереження морського середовища, яка була підтверджена декларацією Балтійського моря в 1990 р., покликаної забезпечити його екологічний відродження.

Близько 13 тисяч років тому на місці Балтійського моря лежало прісне холодну льодовикове озеро. У результаті подальшого танення льодовиків утворилася протока, що зєднала озеро з Атлантичним океаном, в результаті чого близько 10 тисяч років тому виникло Іольдієвоє море. 
Результат пошуку зображень за запитом "балтийское море фотографии"

Проіснувало воно не більше тисячі років - звязок з океаном перервалася через тектонічного підняття південній частині Скандинавії, і море знову стало озером Анціловий. Чергові природні катаклізми призвели до воззєднання озера з океаном через сучасні Датські протоки. 
Рівень  Літорінового моря поступово падав. Сучасний рівень Балтійського моря приблизно на шість метрів нижче того, що був чотири тисячоліття тому. 
Береги, навколишні море, різні за походженням і формою. На півдні це лагуни, піщані дюни, ліси. На півночі берегова лінія сильно порізана, багато скелястих островів, шхер. Рельєф дна теж складний і нерівна. Балтійське море дуже неглибоке, здебільшого воно лежить в межах материкового шельфу. Переважаючі глибини 40-100 м. Є декілька улоговин. Найбільша глибина в Ландсортской улоговині між Стокгольмом і Готландом (459 м.). 
Рівень води в море сильно коливається під впливом вітрів. Західні вітри викликають приплив води з Північного моря, східні стік в нього через дрібні протоки Ересунн, Великий і Малий Бельти. Відповідно постійно змінюється і ступінь солоності води. У Балтійському морі вона вкрай низька у звязку з обмеженою повідомленням з Світовим океаном і великою кількістю річкових стоків. Течії утворюють круговорот проти годинникової стрілки, іноді порушується вітрами. Хвилювання моря, як правило, незначно. 

Результат пошуку зображень за запитом "балтийское море фотографии"

У звязку з низькою солоністю води тваринний світ моря не особливо різноманітний, багато морські види тут просто не водяться, але ті, що є, представлені у великій кількості салака (балтійський підвид атлантичного оселедця), кілька, тріска, камбала, вугор, окунь. З ссавців тут водиться балтійський тюлень. 
У холодну пору року всі затоки покриваються постійним льодом, в центральній частині моря в суворі зими зустрічаються плавучі льоди. 
Незважаючи на екологічну обстановку, на східному і південному узбережжі моря ще багато курортів, де люди відпочивають і лікуються: Юрмала в Латвії, Паланга в Литві, Пярну в Естонії, Світлогорськ і Зеленоградськ в Калінінградській області, Бінц на острові Рюген в Німеччині, Сопот в Польщі . Відпочиваючих тягнуть соснові ліси, піщані пляжі, мякий морський клімат без виснажливої ??літньої спеки.

Результат пошуку зображень за запитом "балтийское море фотографии"

ЗАГАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ
Балтійські країни: Німеччина, Данія, Латвія, Литва, Польща, Росія, Фінляндія, Швеція, Естонія
Результат пошуку зображень за запитом "талін море фото"
Таллін
Найбільші затоки: Ботніческа, Ризька, Фінська\
Основні порти: Стокгольм. Турку, Гельсінкі, Санкт-Петербург, Таллінн, Рига, Калінінград, Гданськ, Росток, Копенгаген, Кіль, Щецін, Клайпеда, Вентспілс

Найбільші острови: Аландські острови, Борнхольм, Готланд, Рюген, Сааремаа, Хийумаа, Еланд

Найбільші річки, що впадають в море: Нева, Даугава, Німан, Вента, Вісла, Одер 

Площа: 412560 км 2 з Каттегат, близько 390 000 без Каттегат.

Середня глибина: 52 м.

Максимальна глибина: 459 м (Ландсортская улоговина) 

Солоність: коливається від 20% у відкритому морі до 0.2% у Фінській і Ботническом затоках 

Цікаві факти 
Балтійське і Північне моря зєднані не тільки природними шляхами, але й одним штучним. Це Кільський канал у Німеччині, побудований в 1895 р. і зєднав Кільський затоку з гирлом річки Ельби. 
Походження назви моря остаточно не зясовано. Пліній Старший в Природній історії згадував острів Балтія. З XI в. відомо західноєвропейське назва Балтікум. У його основі може перебувати литовське слово baltas або латиське baits білий за кольором піщаних берегів. 
У вересні 1994 р. в Балтійському морі сталася трагедія. Тут затонув пором Естонія, що йшов з Талліна до Стокгольма. З 1049 пасажирів вижили тільки 140. 
Скандинавські країни фінансують ряд найважливіших для екології Балтики обєктів, розташованих в Санкт-Петербурзі.

За матеріалами:http://madridhotelvialusitana.com/

Комментариев нет:

Отправить комментарий