пятница, 28 августа 2015 г.

Подорожуємо Херсонщиною: Скадовськ -  місто і морський порт на березі Джарилгацької затоки Чорного моря

Колись тут, на березі Джарилгацької затоки Чорного моря, було рибацьке селище Алі-Агок (Тиха пристань). Володів приморськими землями поміщик-ліберал Сергій Скадовський. Коли в 1894 році поблизу Алі-Агока виникла морська пристань, поміщик назвав її за своїм прізвищем – Скадовськ. І потягнулися переселенці з Очакова і Херсона – Скадовський щедро роздавав новоприбулим ділянки землі під забудову. Навіть дефіцит питної води не зупинив ремеслеників та селян.Через чотири роки в новоствореному Скадовську налічувалося вже 400 будинків та 2 000 жителів. Багато хто з них обслуговував порт, звідки відправлялися загружені українською пшеницею та дарами садів, вовною та каракулем кораблі з Англії і Німеччини, Греції та Швеції. В містечку з’являлися контори закордонних експортних фірм, перші промислові підприємства – паровий млин та цегельня.
Пам'ятник Скадовському у центрі міста
А коли чутки про лікувальні властивості води в Джарилгацькій затоці поширилися далі Херсона, сюди потягнулися перші відпочиваючі. С. Скадовський збудував приміщення для морських ванн – і вже в 1902 році тут побувало 500 курортників.
Хоча неможливо навіть порівняти цю цифру з сучасною статистикою, яка стверджує, що відпочити на тепле узбережжя приїздить щороку не менш як 60 тисяч чоловік.
На в'їзді в Скадовськ 
Скадовський краєзнавчий музей
Кажуть, клімат Скадовська дуже схожий на найкращі курорти Середземного моря. Сонце світить тут 300 днів на рік, спека дошкуляє не надто часто, а в сезон вода у морі прогрівається до 27, а часом – навіть до 30 градусів! А яке тут повітря! Воно само – справжнісінькі ліки, насичений озоном, йодом та морськими солями коктейль, який п'янить від першого ж ковтка. Не даремно сюди приїздять хворі з бронхо-легеневими захворюваннями і пороками серця. Найприємніший рецепт для хворих з проблемами з щитоподібною  залозою, захворюваннями кістково-м'язової та нервової систем – кілька тижнів в затишному, зеленому Скадовську.
Скадовський морський порт
А якщо здоров'я богатирське, Скадовськ все одно обминати не варто: це чудове місце для дитячого відпочинку: мілке лагідне море, в якому час від часу помітно блискучі чорні спини дельфінів, золотий пісок пляжів, водяні та надувні атракціони, вдосталь фруктів та овочів.
Тож хіба не варто відвідати Скадовськ, місце, де історія і природа об’єдналися, щоб створити по-справжньому курортний настрій?!
Дельфінарій "Акварель"
На міському пляжі
Для відпочиваючих все, що хочеш!!!
На одній з вулиць Скадовська

Комментариев нет:

Отправить комментарий