вторник, 25 августа 2015 г.

Мрії збуваються, або  подорож до біосферного заповідника «Асканія-Нова»

Біосферний заповідник "Асканія-Нова" - унікальний куточок природи, який знаходиться на півдні України, в Херсонській області. 
Площа заповідника складає 33 тисячі гектарів, третина з яких - абсолютно заповідна степова зона, незаймана територія, якої ніколи не торкався плуг.
Цей розкішний оазис створив барон Фрідріх Фальц-Фейн, предок німецьких колоністів, які освоювали південні українські степи і володіли землею, на який знаходиться "Асканія-Нова2. В кінці XIX століття, ще будучи зовсім юним, Фальц-Фейн почав створювати перші вольєри для птахів і звірів.
Пам'ятник Фрідріху Фальц-Фейну розташований на території заповідника
Дитяче захоплення Фрідріха стало справою його життя, його зусиллями був створений зоопарк і красивий дендропарк. Але найвидатнішою справою Фальц-Фейна було створення унікального заповідника на ділянці типчаково-ковилового степу.
"Асканія-Нова" по праву є найстарішим степовим біосферним заповідником планети і найбільшим серед європейських степових заповідних територій. У тутешніх степових екосистемах налічується більше 500 видів вищих рослин і понад 3 тисяч видів тварин.
69 видів тварин, що мешкають в Асканії, занесені в Червону книгу України, 295 - охороняються Бернською конвенцією, 104 - Боннською конвенцією, а 12 - занесено в Європейський червоний список. На просторах "Асканії-Нова" живуть зебри, південно-американські верблюди, індійські і африканські антилопи, олені, лами, шотландські поні, коні Пржевальського, американські бізони, кафрські буйволи, сайгаки і багато інших тварин. Всі вони є представниками не тільки різних континентів, але і різних кліматичних поясів. Тим не менш, вони змогли чудово адаптуватися до умов українського степу.

Вражають своїм різноманіттям птахи, що гніздяться на території "Асканії-Нова", або зупиняються тут під час сезонних міграцій: білі і чорні лебеді, фламінго, журавлі, дрохви, стрепети, сірі куріпки, степовий орел. У вольєрах живуть африканські страуси, ему, нанду, дрохви, фазани, павичі, степові орли, вінценосні журавлі, папуги.
Окремої уваги заслуговує Асканійський дендрологічний парк, створений в кінці ХІХ століття на площі близько 200 га. Парк розбитий відповідно до строгого плану і суттєво відрізняється від дикої степової зони. По всій території прокладена складна система зрошення, кожне дерево живить артезіанська вода. У парку близько 150 видів дерев і чагарників, серед яких гостролистий клен, кримська сосна, пірамідальний і колоновидний дуби, ялівець, в'яз, ялина, ясен, біла акація, плакучі верби. В центрі композиції парку знаходиться мальовничий ставок, у якому плавають качки, лебеді та інші водоплавні птахи.
Такого близького спілкування з тваринами, як в "Асканії-Нова", немає більше ніде - ні в якому зоопарку чи цирку. Павичі ходять взагалі поруч, антилопу можна погладити через паркан-ґрати. Обов'язково потрібно відвідати це місце, якщо у вас є діти - ось хто дійсно не залишиться байдужим до тварин! Видно, що за вихованцями тут добре доглядають: місця у вольєрах хоч відбавляй, а відвідувачам заборонено годувати тварин. Крім того, на території заповідника знаходиться унікальний дендропарк, цей оазис посеред відкритого степу просто вражає.



Комментариев нет:

Отправить комментарий