понедельник, 5 июня 2017 г.

Ботанічній пам'ятці природи "Телепень" - бути!

Курган "Телепень" розташований у східній частині Київської області, північно-східній частині Яготинського району. Тут можна побачити земляні вали, різної висоти і форми, що займають 2,3  гектарів  площі.  Значна крутизна схилів (20 – 30º) унеможливлює господарське використання території та обмежує випас худоби. У зв'язку з чим тут добре зберігся первинний рослинний покрив лучних степів з участю раритетних видів з флори України.
У природній екосистемі кургану шкільною науково-пошуковою групою протягом трьох  років було знайдено 1 вид рослин з Європейського Червоного списку - астрагал шерстистоквітковий (Astragalus  dasyanthus ), 2 види із Червоної книги України - шафран сітчастий(Crocus reticulatus)) і ковила волосиста (Stipa capillata), а також 2 види з регіонального списку - гіацинтик блідий (Hyacinthella leucophaea) і пролісок дволистий (Scilla bifolia). Крім того, майже всі описані угрупування, занесені до сторінок Зеленої книги України що свідчить про унікальність цих курганів. 


Шкільною науково-пошуковою групою  
розроблено 
науково обґрунтовані пропозиції щодо розширення мережі природно-заповідного фонду Київської області .
обґрунтовано
екологічну доцільність створення ботанічної пам’ятки природи місцевого значення «Телепень»;
вперше
на Яготинщині буде створено природно заповідний об'єкт (в грудні 2016 року наукове обґрунтування подано до Департаменту екології та природних ресурсів Київської обласної державної адміністрації. Зараз матеріали проходять процедуру погодження).

Комментариев нет:

Отправить комментарий