понедельник, 15 февраля 2016 г.

Готуючись до уроку географії, 7 клас


Цікаві факти  про рельєф Північної Америки
Кордильєри - найбільша за довжиною гірська система нашої планети. Вона тягнеться вздовж Тихого океану більш ніж на 18 тисяч кілометрів. Кордильєри розташовані на території двох Америк - Північної й Південної.
Найвища точка Кордильєрів у Північній Америці - гора Мак-Кінлі. Її висота 6194 метри.
Скелясті гори - одні з найбільших гір за довжиною. Скелясті гори тягнуться на 3200 кілометрів, а їхня ширина досягає 700 км, найвищою точкою є гора Ельберт, висота якої 4400 метрів.
Скелясті гори входять до гірської системи Кордильєр. У цьому районі дуже часті землетруси, майже на всій території можна зустріти гейзери і термальні джерела.

Мауна-Кеа -  найбільша гора на  землі,якщо врахувати її  підводну основу, що  розташована на глибині  6000 у Гавайській  западині. Повна висота  гори Мауна-Кеа 10 205  метрів
Цікаво, що велика  частина гори знаходиться під водою. Гора Мауна-Кеа це погаслий вулкан.

Соляні гіганти - 330 підземних гір з кам'яної солі, що простяглись на 1160 км уздовж північного узбережжя Мексиканської затоки. Ці гори відомі з кінця XIX століття. Деякі з них у вигляді соляних брил можна спостерігати і на поверхні.

Флінтмамонтова печера - найдовша печера у світі. Вона входить до системи карстових печер і тягнеться приблизно на 560 кілометрів.

Мамонтова печера - одна з найбільших карстових печер світу. Вона була відкрита 1809 року. Печера тягнеться на 280 кілометрів і являє собою великий лабіринт підземних сталактитових галерей і гротів. Один із гротів досягає 45-метрової висоти.
Цікаво, що лише обстежена частина Мамонтової печери включає 225 проходів, 47 високих куполів, 23 глибокі ями. Загальна довжина порожнин приблизно сягає 74 кілометри.
Крім цьго, усередині Мамонтової печери виявлено три підземні річки і три великих озера.
Першим дослідником печери вважається Стівен Бішоп. Тут він знайшов дивних сліпих риб, змій, мовчазних цвіркунів, остатки величезних пещерних ведмедів, що вимерли на прикінці льодовикового періоду і безліч нових печер.
Карта, намальована Бішопом у 1842 році, використовувалась протягом сорока років. Стівена називають "королем підземелля".
Мамонтова печера до тепер зберігає багато не розкритих таємниць. П'ятиярусна печера схожа на складний лабіринт, у який ніколи не проникає денне світло.
Фахівці з вивчення печер обстежили лиш 240 кілометрів. А скільки їх ще залишилося? Поки що це залишається загадкою.

Печерний лабіринт - найбільша система печер, розташована в штаті Кентукі, США. Загальна довжина системи підземних шляхів - 570 кілометрів.

Великий каньйон - найбільша ущелина на суші, що знаходиться на річці Колорадо. Він тягнеться на 446 кілометрів, ширина каньйону досягає 16 км, а глибина - близько 1,5 кілометрів.

Нохоч-на-Чіч - найдовша підводна печера. Її довжина 50 км. Розташована на території Мексики.

Міст-веселка - найвища природна арка в світі. Її висота сягає 88 м, а довжина перекриття становить 82 метри. Цікаво, що арка нагадує веселку не тільки формою, але й за кольором. Міст-веселка знаходиться в штаті Юта, США.

Пейзажна арка - найдовша природна арка в світі. Довжина її перекриття досягає 95 метрів. Пейзажна арка знаходиться в штаті Юта, США.

Долина смерті - одна  із більш спекотливих  точок на планеті.
Долина смерті - відома  пустеля, що являє  собою велику  улоговину (на 85 метрів  нижче рівня моря) між  гірськими хребтами  Парамінт на заході й Амароса на сході. Вона знаходиться в США в штаті Каліфорнія.
Каліфорнія у перекладі з іспанської - "розпечена піч". Тут 1917 року в середині літа була зафіксована максимальна добова температура, що перевищувала +50oC. Вона трималася півтора місяці.
Пісок у долині смерті може нагріватися до 90oC. У такі тварини по-своєму пристосовуються до спеки. Наприклад, ящірки часто перекидаються на спини, щоб хоч трохи остудити обпалені лапки. Спека згубна і для людини - за годину, проведену у пустелі, вона втрачає літр рідини. Якщо вчасно не поповнити організм водою, то людина загине від зневоднення.
Страшну назву пустеля одержала ще ХIX столітті. І ось чому. Посередині пустелі знаходиться солоне озеро, де було виявлене золото. Велика кількість авантюристів і золотошукачів ринули на пошуки золота. Та майже усіх їх поглинула пустеля. Після цього пустелю й стали називати Долиною Смерті.
Першим, хто перетнув пустелю, був француз Жан - Пьєр Маркан. Майже 200 км він подолав за 10 днів. Це був перший зареєстрований випадок переходу через долину смерті.

Долина парфумів - долина, розташована на північному заході США. А цю незвичайну назву вона одержала через те, що вся її рослинність отруйна й небезпечна не тільки для людини, а для тварини.
Вчені пояснюють це тим, що в надрах долини парфумів знаходяться значні поклади сірки.


Комментариев нет:

Отправить комментарий