суббота, 9 апреля 2016 г.

Каспійське море - море чи озеро?

Який же допитливий народ ці шестикласники! Нічого не залишать без уваги, ніяка дрібниця не вислизне, на кожну, на їхню думку, невідповідність обов'язково відреагують! Ось так і на цьому тижні розгорілася  у нас на уроці завзята суперечка - чим є Каспійське море насправді? Море це (як підписано на картах атласу) чи озеро (як написано в підручнику)?
Так де ж істина?

Каспійське море: море чи озеро?
Ви ж знаєте, що істина завжди десь поруч))))) Так що, довелося пояснювати дітям, які вже почали голосно сперечатися !
До речі, а Ви як вважаєте?
Сучасне Каспійське море унікальне! І ця його унікальність проявляється в усьому! Судіть самі!
1. Назва.
За однією з гіпотез Каспійське море отримало свою назву на честь стародавніх племен конярів Каспію, які ще в 1-му тисячолітті до н. е. жили на південно-західному узбережжі цього моря. За всю історію свого існування Каспійське море мало близько 70 назв! Ось тільки деякі з них:
Абескунске море (за назвою острова і міста, які існували в дельті р. Кури, до їх затоплення морем в XIV столітті),
Гирканське море (за назвою міста і провінції Гирканія),
Хазарське море - назва в арабському (Бахр-аль-хазар), перською (Дарина-е Хезар), турецькому, азербайджанському, кримськотатарською (Хазар ден'ізі), туркменському (Хазар Денза) мовами,
Джурджанське море (за назвою міста Джурджан (нині Горган),
Каспійське море або Хвалійське море (це вже давньоруська назва, що походить від назви жителів Хорезма, що торгували на Каспії - хваліси),
Сарайське море, а також Дербентське море (за назвою міста Дербент в Дагестані).

Зверніть увагу - і всюди воно було МОРЕМ!
Результат пошуку зображень за запитом "каспійське море"
2. Трохи географії:
- Площа Каспійського моря в даний час приблизно 371 000 км. кв.
- Максимальна глибина - 1025 м,
- По меридіану воно тягнеться приблизно на 1200 км, а по паралелі 195 - 435 км,
- Найвужча його частина на паралелі Апшеронского півострова,
- Розташоване на стику Європи і Азії,
- Вода в Каспії солона: від 0,05 ‰ біля гирла Волги, до 11-13 ‰ на південному сході.

3. Походження
Історія виникнення чотирьох морів - Чорного, Азовського, Каспійського і Аральського - пов'язана між собою ...
Каспійське море не завжди було солоним! Колись (250-40 млн. років тому) воно було окраїнною частиною гігантського океану Тетіс, який  з'єднував - через сучасну територію Азії -  Атлантичний і Тихий океани. Назва океану Тетіс походить від імені грецької богині моря Тетія. Древній океан Тетіс існував в епоху мезозою і поділяв два давніх континентів Землі, які називалися Гондвана і Лавразія.
5-7 млн. років тому в результаті утворення гігантських гірських хребтів океан Тетіс розпався.
На місці нинішніх Чорного, Каспійського і Аральського морів утворилося замкнуте прісноводне Сарматське море-озеро. Воно існувало протягом 2-5 мільйонів років, і саме в цей період в ньому склалися прісноводні флора і фауна, залишки яких збереглися до цих пір. А Крим і Кавказ були островами в Сарматському морі. Утворилися Альпи і відокремили Сарматське море від Середземного. Сарматське море включало в себе Каспійське і Чорне.
2-3 млн. років тому знову з'явився зв'язок з океаном, утворилося солоне Меотичне море, його заселили морські тварини і рослини. У той час тут навіть водилися величезні кити - тепер палеонтологи викопують їх скелети.
Остаточно Чорне і Каспійське моря розділилися близько 1 млн років тому. Але ще довгий час вони з'єднувалися дуже довгою протокою, яка знаходилася на місці сучасної Кумо-Маничської западини. Але поступово водний потік припинив свою течію через підняття земної кори в цьому районі, і Каспійське море остаточно втратило зв'язок зі Світовим океаном. Безпосереднє з'єднання вод озера і океану перестало існувати приблизно 6 тисячоліть тому.
ОТЖЕ, воно озеро !!! По крайній мірі, географічно - за походженням і відсутністю прямого зв'язку зі Світовим океаном.

4. Особливості Каспію
Чи тільки значні розміри водойми стали причиною присвоєння "статусу" моря? Не тільки...!))))
Також до таких причин можна віднести величезну масу води в озері, наявність припливів і відливів, великої хвилі під час штормових вітрів. Все це характерно для справжніх морів. Стає ясно, чому Каспійське озеро називають морем. Але є ще одна особливість, яка відрізняє Каспій від моря - солоність води! Вона в ньому майже в 3 рази нижче середньої солоності Світового океану, а на півночі, де впадає Волга, ця різниця може досягати 15-20 разів!
Але Волга зіграла ще одну важливу роль в житті Каспію. Вона робить так, що Каспій майже по праву можна називати морем! Так-так, тепер, коли людиною побудовано величезну кількість каналів, стало фактом, що Волга з'єднує  озеро зі Світовим океаном.

Так що, не все так просто з Каспійським морем! Однозначної відповіді на те, море воно чи озеро, не існує! Озеро - тому що немає природного зв'язку зі Світовим океаном, море - тому що велике, є хвилі, припливи, з'єднання зі Світовим океаном через канали на Волзі.
Джерела:
1.  https://uk.wikipedia.org/
2. https://www.google.com.ua/

Комментариев нет:

Отправить комментарий