суббота, 12 сентября 2015 г.


13 вересня - День озера Байкал 

Отже, згадаємо найглибше озеро світу !!!!


Озеро Байкал є одним з найпрекрасніших місць у світі. Його часто називають перлиною Сибірі через красу, унікальні особливості флори і фауни. Прозорі води Байкалу зберігають багато нерозкритих таємниць. Це найглибше озеро унікально у багатьох аспектах.
1. Байкал знаходиться в центрі Азіатського континенту 455,5 метрів (1500 футів) над рівнем моря. 
Цікаві факти про озеро Байкал
2. Озеро Байкал живлять 336 річок. Більшість каналів, які впадають в озеро, тільки короткі струмочки. Основний потік дає впадаюча в озеро річка Селенга, яка тече з Монголії у формі великої дельти в південно-східній частині озера. Селенга забезпечує більше половини припливу в озеро, другий великий приплив — річка Баргузин, на східному березі Байкалу. Є тільки одна річка, яка витікає з озера Байкал це річка Ангара.
3. Озеро Байкал має максимальну глибину 1637 метрів. Глибину Байкалу можна порівняти хіба що з озером Танганьїка в Африці — 1470 метрів, яке є другим за глибиною озером у світі.
4. Розміри поверхні озера Байкал наступні: довжина 636 км, ширина коливається від 30 до 80 км. 
5. Озеро Байкал має 30 різних островів. Найбільший з них — острів Ольхон, який розташований уздовж середньої частини західного узбережжя. Його розмір становить 730 квадратних кілометрів.
6. Байкал має найбільшу глибину і найбільший обсяг води, ніж будь-яке інше прісноводне озеро в світі. За площею поверхні Байкал займає 8-е місце в світі (31 500 квадратних кілометрів), його обсяг становить 23000 кубічних кілометрів, що дорівнює 22% від усіх світових запасів прісної води і 80% питної води Росії. Байкал містить стільки води, скільки всі п’ять Великих озер в США, разом узятих. Цей обсяг поступається лише Каспійському морю, яке, до речі, вважається озером, але в Каспії солона вода і, отже, озеро Байкал має найбільший обсяг прісної води в світі.
7.  Води озера Байкал, надзвичайно чисті і прозорі. Найдивовижніше в тому, що білий диск 30 сантиметрів у діаметрі, можна побачити у воді Байкалу на глибині 43 метри. Навесні й на початку літа вода настільки прозора, що видимість досягає 50 метрів. З такою чистотою і прозорістю води може посперечатися тільки Саргасове море.
Цікаві факти про озеро Байкал
8. Більш ніж 3500 видів тварин і рослин  живуть у водах озера Байкал. Список постійно зростає, а нові види виявляються в ході численних досліджень. Більшість з цих видів (близько 80%) є ендеміками, це означає, що ці види мешкають тільки в озері Байкал і більше ніде на Землі.  Найбільш відома і вельми загадкова тварина, що живе на озері Байкал, - безумовно, Байкальська нерпа. Цей, теж ендемічний, вид процвітає на озері з незапам'ятних часів, нараховуючи на сьогоднішній день 70000 особин, що харчуються рясним запасами Байкальської риби.
Байкальська нерпа

9. Байкальський лід тим товстіший, чим менше взимку снігу. Під час російсько-японської війни 1904 року він навіть витримав залізницю з транзитними вантажними поїздами – 65 паровозів і 2300 вагонів! У сильний мороз лід покривається наскрізними тріщинами довжиною у 10-30 кілометрів – це дозволяє "морським" мешканцям не гинути від нестачі кисню. 
Байкал
10. На берегах лід утворює гроти, наче з кришталю, а ще бувають цікаві випадки утворення невідомих форм льодового покриву, що не зустрічаються ніде крім Байкалу. Наприклад, шести метрові конусоподібні горби з льоду, порожні всередині – їх охрестили "сопками". Ці утворення можуть бути поодинокими, але нерідко утворюють цілі "гірські хребти", виблискують на сонці. Однак треба визнати, що в зоні теплих джерел лід не замерзає, і тут зимують тисячі водоплавних птахів.
Байкал

Комментариев нет:

Отправить комментарий